top of page
20210625LHO0475.jpg
Underberetninger

Undere og tegn er overnaturlige og for mennesker uforståelige handlinger. Et under er en begivenhed, hvor der sker noget, som ikke kan forklares. Som oftest noget godt. I Bibelen betragtes undere som Guds indgriben i verden.

I Det Gamle Testamente hører vi bl.a. om, hvordan Gud skaffer israelerne mad (manna) under ørkenvandringen (2. Mos 16). 

I Det Nye testamente sker underet gennem Jesus og skal vise, at Jesus er Guds udsendte og at Gudsriget allerede er nær. Samtidig fortæller underberetningerne om Jesu kærlighed til mennesker i nød.

I Johannesevangeliet bliver Jesu helbredelser og øvrige undergerninger omtalt som tegn.

I Bespisningsunderet bliver Jesus omtalt som livets brød.

Undere er således de handlinger, hvormed Jesus bryder menneskets almindelige erfaringsverden – herunder overskrides hvad moderne mennesker forstår ved ”naturens love”. 

I de forskellige underberetninger fortælles det, hvordan Jesus har magt over både naturen og dæmonerne. Netop dæmonuddrivelserne fremstiller Jesus som den, der går i kamp mod Satan og det onde.

 

Fortællingerne provokerer, fordi de ikke stemmer overens med vort moderne verdensbillede og erfaringer. Men de spiller en stor rolle for det Jesus-billede, evangelierne fremstiller for os.

 

Undere har først og fremmest noget med tro at gøre. For de, der ikke troede, at Jesus var Guds søn, skete der ingenting. 

 

I underberetningerne spiller troen en afgørende rolle. Den syge bliver helbredt og får et helt nyt liv. Både i praksis (ændrer status fra at være udstødt af samfundet til at blive indlemmet – og dermed forsørget igen) og religiøst (kommer til at leve et liv i troen på Jesus). 

 

Der findes flere forskellige former for undere

Helbredelsesundere

Det er undere, hvor Jesus helbreder for en sygdom. Det er som oftest spedalskhed og lammelser, men det kan også være blinde, der får deres syn igen, eller døvstumme, der igen kan tale og høre. 

Dødeopvækkelser

Få gange fortælles der om dødeopvækkelser i evangelierne. Hensigten er at fortælle om Jesus som den, der kan overvinde døden. Opvækkelsesberetningerne står i nøje sammenhæng med troen på, at som han ved sin forkyndelse skabte liv i åndeligt døde mennesker, således havde han også magt over døden i den biologiske form. 

Naturundere

Disse undere viser, at Jesus har magt over naturen. Til naturunderne hører også bespisningsunderne: At Jesus pludselig skaffer mad til at mætte tusindvis af mennesker eller forvandler vand til vin. 

Dæmonuddrivelser

En dæmon opfattedes som en overmenneskelig magt, en ond ånd, der kunne tage magten over et menneske så vedkommende blev vanvittig, stum, eller fik kramper og anfald. I Det Nye Testamente brugtes dæmonerne som forklaring på, at et menneske var i Satans magt. Jesus havde magt til at uddrive dæmonen, og den besatte blev normal igen. 


 

Trosbegrebet 

 

Centralt i underberetningerne er troen. 

Tro er et religiøst ord Tro er et ord, vi meget ofte møder i Bibelen – og et ord, der er karakteristisk for kristendommen. Martin Luther (1483-1546), som er grundlægger for den evangelisk-lutherske kirke, som Den danske Folkekirke hører til, sagde: ”Gud er den, som man sætter sin lid til, og af hvem man forventer alt godt”. ”Gud” kan i så fald være Gud som den, der skaber og har skabt alting. Det vi sætter vores lid til er det, vi dybest set stoler på og bygger hele vores liv på. Tro er det samme som tillid.

Tro er en måde at gå til livet på Tro er ord for den måde, vi forholder os til livet på. Der er ting omkring os, der kan måles, vejes og bevises. Vi kalder det objektiv viden, det er noget, der ikke er til diskussion. Vi ved det bare. Men der er også ting, som vi ikke kan vide – fx. når vi ser på forholdet mellem mennesker. Vi kan ikke vide, om den anden mener, det han eller hun siger. Vi er henvist til at tro eller lade være. Forholdet mellem mennesker kan kun være baseret på tro. Tro er altså et nøgleord for forholdet mellem mennesker. 

Den kristne tro Den kristne tro er ligesom alle andre religioner en fortælling om det mest afgørende: magten bag livet, indsigt og håb. Fortællingerne om disse ting finder man i Bibelen. Det Gamle testamente fortæller om Gud, som står bag al det skabte. Det Nye Testamente fortæller om Gud, som træder ind i verden som et menneske, Jesus. Derfor hænger kristen tro og det hinsidige opstandelseshåb grundlæggende sammen med Jesus. Gennem Jesu liv, død og opstandelse beskrives hvem Gud er, hvad der er hans vilje.

Undere og tegn i Kristusalfabetet

Helbredelsesundere 

PDen lamme i Kapernaum 

Markusevangeliet Kapitel 2

Mark. 2, 1-12

 

H Ved Betesda dam 

Johannesevangeliet Kapitel 5

(Joh 5,1-18) 

 

Dødeopvækkelser 

Lazarus 

Johannesevangeliet Kapitel 11

(Joh 11,1-44) 

 

Naturundere 

IStormen på søen 

Markusevangeliet Kapitel 4

(Mark. 4, 35-41)

 

Q Bespisningen af 4000 

Markusevangeliet Kapitel 8

(Mark 8, 1-9)

 

Brylluppet i Kana 

Johannesevangeliet Kapitel 2

(Joh 2,1-12) 

 

Dæmonuddrivelser 

Drengen med den urene ånd 

Markusevangeliet Kapitel 9

(Mark 9,14-29) 

bottom of page